Beyrut Gezi Rehberi Volume 2

Şu anda Sabiha Gökçen Starbükünde oturmuş K. Kıbrıs Lefkoşa için havalanmayı bekliyorum. Önümde en ikinci dalgasından kahvem yanımda en kabin boyutundan valizim 1 hafta boyunca Girne’den katılım sağlayacağım. 8:30’daki uçak için 6:30 itibariyle yapılacak en verimli aktivite nedir? Tabi ki Beyrut yazısı yazmak!! 🙂

brdg8336

O zaman başlasın canım Beyrut volume 2.

Aslında geziye Lübnan desem daha doğru sanırım. Lübnan küçük bir ülke Beyrut’un az dışına çıkınca başka bir şehre gitmiş oluyorsunuz. Mesela bizde Seyrantepe Tuzla arası bir mesafe orada Beyrut – Baalbek mesafesine eşit. Baalbek Bekaa Bölgesine ait bir yerleşim. Biblos filan da gayet şehir yani. Peki deyip başlayalım Türk’ün Lübnan taksisiyle imtihanına. Beyrut’ta taksi gavur eziyeti de olabilir veya kutumuzdan büyük ikramiye de çıkabilir – yani yolu bilen düzgün şoför – ne kadar değişik değil mi? İlgilenenler her blogda görmüşlerdir, ben de hemen bir göz aşinalığı yaratayım; taksimetre yok, pazarlık var. Genelde şehir içi LL (Lübnan Lirası) uzak mesafe USD çalışıyor. Hava alanı Hamra bölgesinin 10 dolara gideri varmış biz gelirken otelden transfer istedik, 30 dolar dediler dönerken kendimiz 15 dolara anlaştık. Yani gençler gösterin pazarlık gücünüzü. Bende farz misal orta direk bir kabiliyet, kendimi kasamayacağımı söyleyerek avuttuğum bir konu.

geud2518

Otelin gönderdiği taksi tam bombastik çıktı, ilk başta otoparkta arabayı bulamadı ki bu aşamada Beyrut’un nadide ingilizce konuşmayan taifesine ait olduğunu öğrendik, sonra oteli bulamadı biz de 30 dolara Beyrut turu yapmış olduk 🙂 Yolda durup bir çok noktada yol tarifi alıp bir türlü otele ulaşamadık. Hatta sonlara doğru bir amcadan aldığımız tarif bizi aynı amcanın önüne çıkardı. Şoför, amcayı ilk defa görmüşcesine oteli sordu, amca da iki dakika içinde aynı otelin sorulmasının olağanlığı içinde aynı tarifi verdi biz koptuk şoför bir mana veremedi. 🙂

Sonrasında şehri gezerken klasik Lübnan gezileri için gözümüzün kestirdiği taksilerden teklif aldık biriyle anlaştık tüm geziyi onunla geçirdik. Aslen kendisi iyi bir şofördü ama son gün arap nağmeli müziklerle bezenmiş doğa temalı videolar gönderip ille de dansa gidelim içeriğine geçince block liste girdi onun için bu senin kendi maceranı kendi yaşayacağın bir konu sevgili gezenti kardeşim.

Yine bu aşamada Lebanon Tours & Travel diye bir şirketten bahsetmek gerekebilir. Kendisi hava alanı transferi, tur filan yapan yerel bir şirket, kullananlar memnun kalmış. 4-5 kişiyle voltranı oluşturabilen bir ekip için de daha karlı olabilir.

Lübnan Yeme İçme

Yeme – içme konusunda gelirsek biz klasik her yerde adı geçen restoranlarda yemek yemedik. Courniche’de sahil kenarında bir mekanda iki akşam takıldık. Biblos’da bir yer – ki bence en başarılısı o idi sonra bi de rolex saat kulesinin orada bir cafe. İsimlerini filan ayrıca yazacağım kendime not! ***

***Boulevard Beirut, (courniche)

*** Adonai – Le Petit Libanais (Biblos)

*** Place De L’Etoile Cafe & Restaurant (rolex saat kulesinin oradaki – yaşasın swarm check in 🙂 )

Genel olarak Lübnan’da kötü yemek yemek bahtsız bedevi şansı olsa gerek onun için herkes yüreğinin götürdüğü yere gitsin.

Farz misal ben balıkçı olmadığımdan listenin o kısmını eledim kalan sağlar benim için gayet tatminkardı.

Lübnan deyince bir de nargile olayı var bahsedilmesi gereken. İnsanlar doğrusu Beyrutlular çılgın nargile içiyor. Bir yere oturup iki saat tüttürüp sonra yeme içmeye başlıyorlar veya sadece nargile ile 3-4 saat geçiriyorlar.

Ben tütün konusunda yeşilaycıyım. Nargile tütün değil ama bende o kategoride. Arkadaşım üzümlü içti, içmeyen için hoş bir kokusu var. Mekanlarda sigara nargile vs. içiliyor ama ben rahatsız olmadım.

Bi de hayat Beyrutta akşam başlıyor mekanlar 19:30 gibi hareketleniyor zaten geceler çılgın akıyor en ıssız saatler sabah saatleri. Kızlar geceler sizin etraf güvenli.

Biz gün içinde çok gezdiğimiz için pil 00:00 itibariyle hiçliğin tatlı kollarına kendini bıraktığından gecelere akamadık. Evet eksik kaldık next time inşallah maşallah.

İnşallah maşallah demişken Lübnan’da kulağınıza bir çok aşina kelime gelecek ama her yerde duyacağınız kelime yani ingilizce konuşurken normal so yerine hep yani diyorlar 🙂

Trafikte karmaşada havada heyvaaan serzenişleri de duymak mümkün 🙂

Lübnan Gezilecek Yerler

Gezme görme mevzusuna gelince jeitta grotto – karstik mağaralar benim hayatımda gördüğüm en güzel şeylerden biri – her fani deneyimlemeli.

Bir de tüm ihtişamıyla Baalbek … Efes filan güzel büyük ama Baalbek – tabi meraklısı için bir başka. Baalbek – Anjar – Ksara Bekaa vadisi boyunca sıra sıra dizilmişler. Hizbullah is watching you diyorlar ama hep bir iyi niyet gönül elçisi olarak bahsediyorlar. Biz de Allah için hiç güvensiz rahatsız hissetmedik. Zaten kimseciklere de görünmezlermiş. Gerisi yine kendi aralarında gençler gayet anlaşmış duruyor. Yol boyunca bir çok yerde kontrol noktası var ama turistlere bakmıyorlar hatta Lübnan’da genel olarak asker-polis sevimli. Etrafta çoklar 2-3 kişiye bir asker polis filan düşüyor galiba. Adres – bilgi sormak için gayet iş görüyor. Bazen doğru bazen yanlış gönüllerince bilgi veriyorlar 🙂 Faruk eczanesi hep akıllarda tabi.

Biblos – ki dünyanın en eski şehirlerindenmiş, incil (bible) kağıt (papyrus) hep buranın adından türemiş – güzel bir sahil kasabası edasında sokaklar instagramlık bi de balık sevenleri kucaklıyor. Chez pepe’ye gitmeyeni dövüyorlarmış Sultan Al Mina’da pek ala imiş balık severler not ediversin. Biz esnaftan hayırsever bir abiye et yiyebileceğimiz bir yer sorduk hem sağlıklı hem Lebonese sizi Adonai paklar dedi ki 4 gün boyunca yediğimiz en lezzetli humus – tabulleh idi, tavuk da ayrıca pek başarılı idi.

Aslında bu gezi için ve Lübnan hakkında anlatılacak çok şeyler var. ama benim hoppa gönlüm çoktan yeni limanlara yelken açtı. Arada aman da bu konu nasıl da eksik kalmış diyeceğim bir şey aklıma gelirse anında bir ters U dönüş yapabilirim canım Lübnan’a.

Final PS: Türkleri gerçekten çok seviyorlar yani love is in the air.

En final PS: Bekaa vadisi fantastik bir yer, iki dağ (belki daha çok – coğrafyaya hakim ulema aydınlatıvermek isterse buyursun) arasına sıkışmış bi sonsuzluk. Bu ne biçim laf diyenlere 1’den 2’ye varan sonsuzluğu akıllarına getirmelerini salık verebilirim. O sıkışmışlık hissini de sonsuzluk hissini de nasıl aynı anda veriyor ateyizler bu konuya da bir el atıversin. Bizim dönüş yolumuzda bir sis çöktü, bulut resmen vadiye yağdı ben hayran kaldım.

Bu kadar duygusallıktan ben Beyrut Yararlı Bilgilerbağlarım 🙂

2 Comments Kendi yorumunu ekle

Yorum bırakın